Ziraat Bankası'ndan ”cansuyu” kredisi…

Ziraat Bankası'ndan ”cansuyu” kredisi…

Ali Ekber YILDIRIM / TARIM DÜNYASINDAN, Dünya Gazetesi 27.07.2010 tarihli nüshasında iktibas edilmiştir.

Pek çok üründe hasat dönemi geldi. Çiftçinin eline geçen para girdileri karşılamaya yetmiyor. Banka kredilerinin ana parası bir yana, faizini ödeyebilen çiftçi şanslı sayılıyor.

Tarımsal işletmeler açısından durum daha da kötü. Pek çok işletme aldığı krediyi ve faizini ödeyemediği için kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Kimi bankalar verdikleri krediyi kurtarmak telaşı ile işletmeleri yok pahasına satmanın hesabını yapıyor.
Kaydı Yayınla


Ziraat Bankası nihayet tehlikenin farkına vardı. Uzun zamandır üzerinde çalışılan çiftçilere, yatırımcılara "cansuyu" olacak refinansman kredisi uygulamasına geçildi.

Buna göre, başka bankalardan kredi alan ancak ödeme zorluğuna düşen, yüksek faiz nedeniyle borcunu ödeyemeyen ve bu borcunu yeniden yapılandırmak isteyen yatırımcılara, çiftçilere Ziraat Bankası tarafından  refinansman kredisi sağlanıyor.

Refinansman kredisi şimdilik sadece yatırım kredilerinde uygulanıyor. Diğer tarımsal kredilerde de uygulanması bekleniyor.
Başka bankalardan tarımsal yatırım kredisi kullananlar aldıkları krediyi ödeyemeyecek durumda iseler veya faizinin çok yüksek olmasından şikayetçi iseler, Ziraat Bankası'na gidip gerekli teminatları göstermek şartıyla borcu kadar kredi alıp diğer bankadaki borcunu kapatabiliyor.

Ziraat Bankası'nın refinansman kredisi, ilk 2 yıl sadece faiz ödemeli, kalan 5 yılı anapara ve faiz ödemeli olmak üzere 7 yıl vadeli. Faizi ise yıllık yüzde 5.2 civarında.

Diğer bankaların yıllık ortalama yüzde 16, hatta bazı bankaların yüzde 20 faizle kredi verdikleri dikkate alındığında Ziraat Bankası'nın refinansman kredisinin hem düşük faizli hem de uzun vadeli olması yatırımcıları büyük ölçüde rahatlatacak. Kapanma veya el değiştirme tehlikesi olan işletmeler bu uygulama ile üretime devam edecek.

Ziraat Bankası'nın amacı da, bankaların uyguladıkları yüksek faiz nedeniyle tarımsal işletmelerin kapanmasını önlemek ve üretime devam etmesini sağlamak.
Bir başka amaç ise, tarım sektörünün yapısını bilmeden yüksek faizle kredi veren ve tatlı karlar sağlayan bankaların faizlerini aşağı çekmek.
Daha önce de defalarca yazdığımız gibi, son yıllarda tarım kesimini keşfeden kimi bankalar, hasat dönemine endeksli kredilerle, 4 ay ödemesiz vadelerle, üreticiye mazotunu, ilacını, gübresini aldıran üretici kredi kartları ile çiftçiye adeta bir tuzak kurdu. Yıllık yüzde 20'leri bulan yüksek faizli krediler çiftçiyi bankaların kölesi yaptı. Çok sayıda çiftçi borcunu kapatamadığı için elindekini avucundakini yitirip, tarlasını, işletmesini bankalara bırakıp  tarımdan çekildi. Tarım sektörünün geleceğini tehdit eden bu yapı daha fazla sürdürülemez.
Ziraat Bankası'nın yatırımcılara yönelik refinansman kredisi diğer tarımsal kredilerde de uygulanabilirse bu tehdit bir ölçüde kalkmış olur.

Bu arada Ziraat Bankası'nın  başlattığı refinansman kredisi pek çok bankayı rahatsız etti. Çiftçinin sırtından eskisi gibi tatlı karlar elde edemeyecekleri için refinansman kredisini engellemek için lobi çalışmalarına başladılar. Müşteri kaybetmemek için faiz indirimine gidenler de var.

Geçen hafta Tekirdağ Çorlu'da Teta Teknik Tarım'ın düzenlediği ve süt hayvancılığı yapan 50'yi aşkın yatırımcı ile sohbet ediyoruz. Canlı hayvan ithalatı ile büyük moral bozukluğu yaşayan yatırımcıların, Ziraat Bankası'nın refinansman kredisi ile nasıl umutlandıklarına tanık olduk. Refinansman kredisinin kendilerine "cansuyu" olduğunu, sadece Trakya'da yüzlerce işletmenin bu kredi ile üretime devam edeceğini ifade ettiler.
Trakya'da ağırlıklı olarak hayvancılıkta başlayan, Adana ve Antalya'da seracılıkta uygulanan refinansman kredisinin kısa zamanda tüm tarımsal yatırımlarda yaygınlaşması bekleniyor.

Özetle, Ziraat Bankası'nın geçmişte yarattığı boşluk nedeniyle kimi bankaların ölçüsüz, yüksek faizli kredisi ile zor duruma düşen tarımsal yatırımcılar yine Ziraat Bankası'nın cansuyu kredi ile yaşam bulacak. Ziraat Bankası'nın bu uygulamayı devlet destekli yaptığını hatırlatmakta yarar var.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Halen ziraat bankasına kredi borcu olupta çalışamayan üreticiler ne yapacaklar? 1000 b.b. tesis ve mezbaha 200 000 tl. borç için çalışamamaktadır. hangi yolu takip etmemiz lazım.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

ANKARA’da Stratejik Sektörler İçin 1 milyon TL Hibe Başvurusu Yeni Çağrı

SGK İşKur Meslek Kodları 2018