TÜBİTAK'tan Özel Sektöre Büyük Hibe Desteği


TÜBİTAK'tan Özel Sektöre Büyük Hibe Desteği
Özel sektöre yönelik 1511 kodlu yeni bir destek programı başlatan TÜBİTAK, ülkemizin Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin güçlü olduğu veya geliştirilmesinin amaçlandığı alanlardaki Ar-Ge projelerini destekleyecek.
1511 Programı TÜBİTAK özel sektör Ar-Ge destek programlarına önemli yenilikler getiriyor:
  • Çağrıya ilişkin bilgiler çağrı duyurusunda belirtilecek,
  • Proje başvuruları; proje ön başvurusu ve proje öneri başvurusu şeklinde 2 aşamada alınacak,
  • Kabul edilen bütçenin %10’u kadar tutar genel gider ödemesi olarak destek kapsamına ilave edilecek,
  • Daha yüksek maaş limitleri uygulanacak,
  • Destek oranı her dönem için sabit olup büyük ölçekli kuruluşlar için %60, KOBİ’ler için %75 olarak uygulanacak,
  • Yurt içinde yapılması hiçbir şekilde mümkün olmayan projeye özel testler vb. hizmet alımı giderleri, yürütme komitesi onayıyla %20 sınırlama uygulamasının dışında kalabilecek,
  • Birden fazla transfer ödemesi (ön ödeme) verilebilecek.
1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe giren program ile; belirlenen öncelikli alanlarda hedef ve ihtiyaç odaklı, izlenebilir sonuçları olan; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yapılacak Ar-Ge projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
1511 ile sağlanacak desteğin teknolojik yeterlilik ve bilgi birikiminin artırılmasında, mevcut yeteneklerin farklı alanlarda da değerlendirilmesinde ve özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması hedefleniyor.
Öncelikli Ar-Ge Alanlarının SeçimiEnerji, gıda, otomotiv, bilgi iletişim teknolojileri ve makine imalat teknolojileri alanları, Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi (UBTYS) 2011-2016 belgesinde belirlenen Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin güçlü olduğu ve ivme kazanmamız gereken alanlar olup, önceliklendirme çalışmaları TÜBİTAK tarafından oluşturulan kurullar tarafından yapılıyor.
Kurullar konu başlıklarını; Ar-Ge yetkinliğimiz, ülke ihtiyacı, stratejik yönelim ve cari açığa etkileri doğrultusunda değerlendirerek önceliklendiriyor. Enerji, gıda ve otomotiv alanlarında önceliklendirme çalışmaları tamamlanırken, bilgi iletişim teknolojileri ve makine imalat teknolojileri alanlarındaki çalışmalar devam ediyor.
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen 1511 destek programı kapsamında yayınlanacak Çağrı Duyurusu; konu başlıkları, proje süresi ve bütçesi için üst sınır, projeyi gerçekleştirecek işbirliği yapısı gibi bilgileri içerecek.
Her alanda birden fazla çağrıya çıkılacak program kapsamında, ilk çağrının enerji alanında bu ay içinde yayınlanması planlanıyor. Enerji öncelikli alanında belirlenen konu başlıkları şöyle: güneş enerjisi, enerji depolanması, konutlarda ve sanayide enerji verimliliği ile kömür teknolojileri.
“Ar-Ge’ye yüzde 85’e kadar destek vereceğiz” TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) Başkanı Fatih Yülek, destek programıyla Türk şirketlerinin Ar-Ge maliyetlerini yüzde 85’e kadar karşılayacaklarını belirterek, “Yeni destekle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda proje üretilmesini hedefliyoruz” dedi.
Belirlenen öncelikli alanları enerji, gıda, otomotiv, bilgi iletişim teknolojileri, makine imalat teknolojileri olarak sıralayan Yülek, bu kapsamda Türk şirketlerinden, enerji sektörüne öncelik vermelerini isteyeceklerini söyledi. TÜBİTAK’ın daha önce destek verdiği sanayi şirketlerinin yurt dışı danışmanlık alımına kısıtlı izin verildiğini hatırlatan Yülek, ’’Yurt dışı danışmanlık alımı için yüzde 20 üst limitimiz devam edecek."  diye konuştu.
TÜBİTAK TEYDEB, geçen yıl Türk şirketlerine 278 milyon liralık destek verdi. Bu miktarın 162 milyon lirası KOBİ’lere, 115 milyon lirası büyük ölçekli firmalara aktarıldı. TÜBİTAK, bu yıl destek miktarını daha da artırmayı hedefliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

ANKARA’da Stratejik Sektörler İçin 1 milyon TL Hibe Başvurusu Yeni Çağrı

SGK İşKur Meslek Kodları 2018