KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ GÜNCELLENDİ
Kısa Kısa temel bilgiler sunuyoruz. Detaylar için görüşme talep edebilirsiniz.
Bir işletmenin İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteğinin ikisinden de yararlanması durumunda işletmeye ödenen destek tutarı 2.000.000.-TL’yi geçemez.
- Program kapsamında işletmelere, iş kurma desteği ve iş geliştirme desteği sağlanır.
- Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır.
- İşletme; iş kurma desteğine kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, iş geliştirme desteğine kuruluş tarihinden itibaren üç yıl içerisinde başvuru yapabilir.
- İş kurma desteğine, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir. İşletmenin, iş geliştirme desteğine başvuru yapabilmesi için, NACE Rev. 2’ye göre; Kısım C-İmalat, Bölüm 61-Telekomünikasyon, Bölüm 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 63-Bilgi hizmet faaliyetleri veya Bölüm 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet göstermesi gerekir.
İş kurma desteği kapsamı
MADDE 6- (1) İş kurma desteği kapsamında geri ödemesiz olarak kuruluş desteği ve personel giderleri desteği sağlanır. (2) İş kurma desteği kapsamında destek oranı %100 olarak uygulanır. (3) İş kurma desteğinin süresi 36 aydır.
Kuruluş desteği
MADDE 7-(1) Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10.000.-TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20.000.-TL geri ödemesiz destek sağlanır. (2) Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000.-TL ilave edilir.
Personel giderleri desteği
MADDE 8-(1) Personel giderleri desteği kapsamında; işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar geri ödemesiz destek sağlanır.
İş geliştirme desteği kapsamı
MADDE 9-(1) İş geliştirme desteği kapsamında yeni kurulmuş işletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla hazırladıkları projelerine geri ödemeli olarak personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alımı giderleri desteği sağlanır. (2) İş geliştirme desteği kapsamında destek oranı %80 olarak uygulanır. (3) İş geliştirme desteği kapsamında desteklenecek projelerin süresi 36 aydır. (4) İş geliştirme desteği için proje başlangıç tarihi; desteklemeye ilişkin ilk kurul kararının, değerlendirme neticesinde evrak kaydına alındığı tarihtir. (5) İş geliştirme desteği kapsamında toplamda 1.500.000.-TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlanır. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150.000.-TL ilave edilir. Bir işletmenin İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteğinin ikisinden de yararlanması durumunda işletmeye ödenen destek tutarı 2.000.000.-TL’yi geçemez.
Detaylar için görüşme talep edebilirsiniz.
Yorumlar