Uzay Çalışmalarına Teşvik Geliyor

Bakanlık, uzay ve havacılıkla ilgili çalışmalara 20 milyon TL teşvik verecek.

uzay çalışmaları teşvik uygulaması

Devlet uzay ve havacılık ile bilişim sektörlerinde yerli üretimi özendirmek için araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine teşvik bütçelerini belirledi. Dünyada 2012’de uzay araştırmaları için ayrılan tahmini bütçe 35 milyar iken Türkiye’de bu rakamlar düşük kaldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bilişimle ilgili çalışmalara en fazla 10 milyon TL, uzay ve havacılıkla ilgili çalışmalara da 20 milyon TL teşvik verecek.
Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen yönetmeliğe göre teşvik için gerekli finansman, Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanacak. Fon’da, bu amaçla 400 milyon TL’yi aşkın kaynak bulunuyor.
Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Havacılık ve UzayTeknolojileri Genel Müdürlüğü ilgili faaliyetleri yürütecek.
Dilimler halinde verilecek
Teşvikler, Ar-Ge çalışmasının gerçekleşmesine göre dilimler halinde verilecek. Çalışmanın belli bir aşamasında teşvik tutarının yüzde 20’si serbest bırakılacak. Daha sonra ek yüzde 50’, son olarak da yüzde 30’luk dilim serbest bırakılacak.
Devlet, uzay ve havacılık için Ar-Ge teşvik üst limitini 20 milyon TL, bilişim için ise 10 milyon TL olarak belirledi. Teşvikler bir kerede değil, dilimler halinde verilecek Teşvik başvuruları yılda 3 kez ocak, mayıs ve eylül aylarında alınacak.
Ar-Ge çalışmalarının 36 ayda sonuçlanması gerekecek.
Uzay için en büyük harcama ABD’den
Dünyada uzay araştırmalarına yıllık 35 milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor.
Ekonomik durgunluk nedeniyle 2012’de önceki seneye göre yaklaşık 1 milyar dolarlık tasarruf yaşanmasına rağmen ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 17.3 milyar dolarla lider.
ABD’nin en büyük rakibi Çin’in harcadığı para ise açıklanmıyor. TRT HABER’den iktibas

--

Ahmet GÜLŞEN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir(312) 312 12 86     (542) 641 46 99
Rüzgarlı Cad. 7/14   Ulus    ANKARA
http://smmmahmetgulsen.wordpress.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

ANKARA’da Stratejik Sektörler İçin 1 milyon TL Hibe Başvurusu Yeni Çağrı

SGK İşKur Meslek Kodları 2018