2014 iş sağlığı ve güvenliği

2014 iş sağlığı ve güvenliği

Sadettin ORHAN
sorhan@bugun.com.tr
Yeni yılla birlikte iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında da yeni bir dönemin başladığını daha önce duyurmuştuk. Bu konuda yasal mevzuatın uygulanacağı işyeri kapsamının genişlemesi, işverenler açısından pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Kafa karışıklığını gidermek için adım adım yapmanız gerekenleri sizin için özetledik.

1. Önce tehlike sınıfınızı öğrenin

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası, işyerlerini tehlike yönünden üç gruba ayırıyor; az tehlikelitehlikeli ve çok tehlikeli. 50′den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için İSG personeli yani iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartı Temmuz 2016′da başlıyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri içinse bu yükümlülük bu yılbaşı itibariyle başladı. Şu halde sizin için bu yükümlülüğün başlayıp başlamadığını öğrenmek için önce işyeri tehlike sınıfınızı bilmeniz gerekiyor. Bunun için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğe bakmanız yeterli (Tebliğ metni: sadettinorhan.net/isyeri_tehlike_siniflarinda_degisiklik_yapilmasina_dair_teblig.html

2. İşçi sayınızı tespit edin

Tebliğe baktınız ve tehlikeli ya da çok tehlikeli kapsamda yer aldığınızı öğrendiniz. Şu halde İSG personeli çalıştırmak durumundasınız. Fakat personel arayışına başlamadan önce çalışan sayınızı bilmenizde fayda var. Zira 9 ve daha az çalışanı olan işyerleri için devlet desteği var. Bu 9 sayısını hesaplarken çırak ve stajyerler düşülecek, varsa alt işveren çalışanları eklenecek. Eğer sonuçta çalışan sayınız 9 ve daha az çıkmışsa, ayda 140 liraya kadar maliyet avantajınız olacak.

3. Sözleşme yaparken dikkat

Şimdi sıra geldi İSG personeli ile sözleşme yapmaya. Bu aşamada ister tek tek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimleriyle sözleşme yaparsınız isterseniz bir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nden (OSGB) hizmet alırsınız. Özellikle küçük esnafımıza önerimiz, bağlı bulundukları esnaf odası ile temasa geçip toplu olarak sözleşme yapmaları yönünde. Örneğin bir ildeki kasaplar odası, o ildeki bütün kasaplara hizmet verecek bir OSGB ile sözleşme yapabilir. Bu sayede pazarlık gücü artacağından esnaf başına düşen maliyet azalacaktır.

4. Sertifika ve yetkileri teyit edin

Sözleşme yaparken dikkat edeceğiniz diğer bir husus, muhatabınız olan kişi veya kuruluşların gerekli sertifika ve yetkilere sahip olmasıdır. Bu konuda Bakanlığın sitesinden gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz. Ayrıca eğer işyeriniz çok tehlikeli kapsamdaysa (A) veya (B) sınıfı iş güvenliği uzmanı ile çalışmanız gerekiyor. Tehlikeli kapsamdaysanız (C) sınıfı uzman sizin için yeterli.

5. İSG Katip’e giriş şart

İster İSG personeli ile doğrudan, isterseniz bir OSGB ile sözleşme yapın, yapılan sözleşmenin ve işyerinizin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilmesi gerekiyor. Bakanlığın İSG Katip adı verilen sistemine girilmeyen sözleşmeler resmiyette geçerli kabul edilmiyor. Uygulamada bazı OSGB’lerin işyerleriyle “danışmanlık sözleşmesi” adı altında bir sözleşme yaptığı ve Bakanlığa bildirmediği görülüyor. Oysa danışmanlık sözleşmesinin resmiyette hiçbir geçerliliği bulunmuyor.

6. Bütün belgeleri saklayın

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapmış olduğunuz bütün iş ve işlemlere dair belgeleri ve sözleşmeleri saklamanız gerekiyor. İşyerinizde yapılacak muhtemel bir denetimde söz konusu belgeler sizin için önem taşıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANKARA’da Stratejik Sektörler İçin 1 milyon TL Hibe Başvurusu Yeni Çağrı

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

Teknokent Destekler ve Teşvikleri