Asgari Geçim İndirimi Nedir?

Asgari Geçim İndirimi Nedir ? 


Asgari Geçim İndirimi , bireyin veya geçim düzeyini sağlayacak bölümün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Başka ifadeyle devletin bir çalışana bakmakla yükümlü olduğu kişilere bakarak, çalışanın ödediği gelir vergisinin çalışana iade edilmesidir.
Asgari geçim indirimi, ücretleri gerçek usulde vergilendirilen hizmet erbabın gerçek kişiler yararlanabilir. Asgari geçim indirimini şirketlerin ödememesi gibi bir durum söz konusu değildir, çünkü bu durum devletle çalışan kişi arasında bir durumdur burada şirket sadece aracı görevi üstlenir.
Asgari geçim indiriminin tutarının belirlenmesinde çalışanın beyanı esas alınır. Ve sorumluluk beyanı esas eden çalışana aittir. Yanlış beyan edilmesi durumunda yersiz ödenen Asgari geçim indirimi tutarı yasal faizi ile birlikte çalışandan alınır. ( Örneğin evli ve eşi çalışan bir şahıs beyanında evli olduğunu eşinin çalışmadığını bildirirse ödenecek AGİ tutarı artacaktır ve asgari geçim indirimi ödemesi bu tutar üzerinden yapılacaktır. Daha sonradan bu durumun ortaya çıkmasında fazla yapılan ödemeler beyan eden şahıstan faizi ile birlikte geri alınır )
Asgari geçim indirimi, Gelir Vergisi Kanunu ile düzenlenmiş, işyerindeki işçi sayısına bakılmadan ve tüm çalışanlara durumlarına göre ( Bekar, Evli, Eşin çalışıp çalışmadığına göre, çocuk sayılarına göre ) farklı tutarlarda yapılması gereken bir ödemedir.
Asgari Geçim İndirimi Uygulaması
Asgari Geçim İndirimi  ( AGİ ); ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının;
  • mükellefin kendisi için % 50’si
  • çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10’u
  • Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere;  ilk iki çocuk için % 7,5  üçüncü çocuk için % 10 diğer çocuklar için % 5’idir.
Çocuk:  Mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocuklar.
Eş:  aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişiler.
Asgari Geçim İndirimi uygulamasında eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dâhil edilecektir.
Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile  gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın ( % 15 )  çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.
Asgari Geçim İndirimi oranı % 85 geçemez
Örneğin eşi çalışmayan 5 çocuklu bir kişinin Asgari Geçim İndirimi ; eşi için % 50,  birinci ve ikinci çocuk için toplam % 15 üçüncü çocuk için % 10 dört  çocuk için % 5 ve beşinci çocuk için  % 5 dir ve  buna göre toplam Asgari Geçim İndirimi oranı % 85 olur. Eğer bu kişinin 6 çocuğu olsaydı yine değişen bir durum söz konusu olmayacak Asgari Geçim İndirimi oranı % 85 olarak kalacaktı.
Ayrıca AGİ Asgari Ücret üzerinden hesaplanır, örneğin bekar  4.000 TL maaş alan kişi ile  bekar asgari ücret maaş alan kişinin asgari geçim indirim tutarı aynıdır.
İNDİRİME  ESAS
ORANIMEDENİ DURUMU
50,0%BEKAR
60,0%EŞİ ÇALIŞMAYAN ÇOCUKSUZ
67,5%EŞİ ÇALIŞMAYAN 1 ÇOCUKLU
75,0%EŞİ ÇALIŞMAYAN 2 ÇOCUKLU
85,0%EŞİ ÇALIŞMAYAN 3 ÇOCUKLU
85,0%EŞİ ÇALIŞMAYAN 4 ÇOCUKLU
50,0%EŞİ ÇALIŞAN ÇOCUKSUZ
57,5%EŞİ ÇALIŞAN  1 ÇOCUKLU
65,0%EŞİ ÇALIŞAN  2 ÇOCUKLU
75,0%EŞİ ÇALIŞAN  3 ÇOCUKLU
80,0%EŞİ ÇALIŞAN  4 ÇOCUKLU
85,0%EŞİ ÇALIŞAN  5 ÇOCUKLU
85,0%EŞİ ÇALIŞAN  6 ÇOCUKLU

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

ANKARA’da Stratejik Sektörler İçin 1 milyon TL Hibe Başvurusu Yeni Çağrı

SGK İşKur Meslek Kodları 2018