İşletmelerin Dikkat Etmesi Gereken Önemli Hususlar

Bir şirketiniz var veya şahış işletmesi sahibisiniz. Yetkilisi/sahibi olduğunuz işletmeler için öncelikle vergi dairesi olmak üzere bir çok kuruma karşı farklı sorumluluklarınız bulunmaktadır. Bu sorumlulukların bir kısmını sözleşme yatığınız Mali Müşavir vasıtasıyla bir kısmını vekalet verdiğiniz avukatınız ile yapmaktasınız ama yine de işlem süreçlerinde sizlerin takip etmesi geren üsul ve esaslar mevcuttur. Bu esaslara işlem sırasında riayet etmeniz daha sonrasında doğacak sorun ve hak kayıplarını engelleyecektir.






Bu yazımız sürekli güncellenecektir.  BLOG TAKİP edin güncel gelişmeleri süresinde öğrenin.


Yazımızda kısa kısa yapılması gerek işlemler, güncellemeler, yeni uygulamalar yer alacaktır. 


Belge Düzeni

- Satışlarınızla ilgili Faturaları gününde kesiniz. Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süreler içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. Süreler dışında kesildiğinde özel usulsüzlük cezaları kesilmektedir.

- e faturaya geçmemiş iseniz, faturaları tutarına bakılmaksızın e arşiv portal ekranından kesiniz.

- Alışlarınızla ilgili faturalarda mutlaka işletmenize ait vergi no yazılmalıdır. Şirketlerde yönetici veya ortakların adına kesilen fatura kabul edilmemektedir.

 E-Arşiv Portal Giriş Ekranı ile kestiğiniz faturaların yedeğini almak sizlerin sorumluluğundadır. Devlete ait e arşiv portal ekranı faturaları belirli süre sonunda silmektedir. xml ve diğer formatlarda indirip en az 5 yıl muhafaza ediniz.



Banka işlemleri

- Aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur. 


Personel İşlemleri

- Personel işe girişleri en geç bir gün öncesinden bildirilir. Pazartesi ve resmi tatil günleri sonrası aynı gün bildirim mümkündür.

- işten çıkılar aynı gün veya geriye doğru 10 gün içinde bildirilir.


TİCARET ODALARI Munzam Aidatlar


Odalar tarafından, her yıl için aidat hesaplar ve tahakkuk ederler. TOBB sitesinden ödenir.

  • tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî kazanç toplamı;
  • tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî bilanço kârı;

üzerinden binde beş oranında munzam aidat tahsil edilmektedir. Zarar eden üyeler, o yıl için munzam aidat ödememektedir. 

birinci taksitinizi 30 Haziran 2024'e kadar, ikinci taksitinizi ise 31 Ekim 2024'e kadar ödenir.

ödeme ekranı https://uye.tobb.org.tr/hizliaidatodeme.jsp 

SOSYAL GÜVENLİK İşlemleri


- Gerçek kişi tacir veya şirket ortağı olanlar için mükellefiyetin başlangıcı itibariyle 4B sigortalılık (bağkur) başlar. 4b primi her ayın ilk günü thakkuk eder ve takip eden ayın son gününe kadar ödenir. 



SÖZLEŞME DAMGA VERGİSİ

işlerinizle ilgili yapılan her türlü sözleşme damga vergisine tabidir. Vergi15 içinde bildirilmelidir. Personelle yapılan iş sözleşmesi muaftır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANA SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ

SGK İşKur Meslek Kodları 2018