Ana içeriğe atla

YEVMİYE DEFTERİ’NİN KAPANIŞ TASDİKİ


6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64 /3. maddesine göre; YEVMİYE DEFTERİ’NİN KAPANIŞ ONAYI (TASDİKİ); İzleyen faaliyet döneminin (hesap döneminin) altıncı ayının sonuna kadar yapılması gerekir. 



2023 Yılı defterleri için kapanış onayının son günü, (Normal hesap dönemlerinde) 30 HAZİRAN 2024 dür.    


Yevmiye Defteri Tutan;   Anonim Şirketler,   Limited şirketler,   İş Ortaklıkları,   Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler.  Adi komandit şirketler,   Kooperatifler,  Dernek ve Vakıfların İktisadi işletmeleri,   Bilanço esasına göre defter tutan Gelir Vergisi mükellefleri,  Kolektif Şirketler,  Adi ortaklıklar, (Bilanço esasına göre defter tutan) Yevmiye defterinin kapanış onayını (tasdiki) yaptırması gerekir. 


TTK Hükümlerine göre yevmiye defterine kapanış onayının (tasdikinin) yapılmaması halinde idari para cezası uygulanır. 

TTK’nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince “Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması” nedeniyle her bir defter ve işlem için 2024 yılında 49.276 TL idari para cezası uygulanabilecektir.

Kapanış onayı yapılmamış defterler ticari davalarda delil olarak kabul edilmez.  


DEFTERLERİN SAKLAMA SÜRESİ

Defter tutmak zorunda olanlar, tutmuş oldukları defterlerle bu defterlere kayıtta esas alınan tüm belgeleri ilgili bulundukları yılı izleyen takvim yılından başlamak üzere 5 yıl süre ile saklamak zorundadırlar. (VUK.md.253)

Bu süre 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası(11) Kanununda özel işyerleri için10 yıl, kamu idareleri için otuz yıl, tasfiye ve iflâs idaresi memurları ise görevleri süresince olarak belirlenmiştir. (5510 md.86/2)

6102 sayılı TTK’nın 82. maddesinde ise ticari defter ve belgeleri saklama süresi, son işlem tarihinden itibaren 10 yıl olarak belirlenmiştir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2024 Yılı İstihdam Garantili Nitelikli Genç Yazılımcı Yetiştirme Destek Programı (GENÇİS)

  Gençlerin nitelikli istihdamını artırmak amacıyla başlatılan "Genç İstihdamı Projesi" ile yazılım sektöründe 35 yaşından gün almamış 178 genç, yeni kariyer fırsatları ile buluşacak. Proje Kapsamı ve Hedef Kitle: • Uygun Başvuru Sahipleri: o TR51 Bölgesinde (Ankara) ve 2023 yılında deprem nedeniyle olağanüstü hâl ilan edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ) ikamet edenler. o 35 yaşından gün almamış olanlar. o Üniversitelerin sayısal veya eşit ağırlık puan türü ile öğrenci kabul eden dört yıllık (lisans) veya üstü bölümlerden ya da 2 yıllık bilişim alanıyla ilgili bölümlerden mezun olanlar. Eğitim Detayları: • Eğitimler, senkron (canlı) çevrim içi ortamda gerçekleştirilecektir. • Yararlanıcıların eğitimlerin en az %90’ına katılım sağlaması zorunludur. Projenin Bütçesi ve Destek Tutarı: • Toplam Bütçe: 11.132.874,72 TL • Destek Tutarı: Kişi başı 62.544,24 TL • Ajans Faiz Destek Oranı: %100 Baş

MERSİS Yetkili Atama

  yazımızın konusu MERSİS uygulaması içersinde yetkili atama işlemleridir. Şirketi temsile yetkili müdürler kendi e devlet şifreleri ile  https://mersis.gtb.gov.tr / adresine girmek suretiyle Mersis’de işlem yapacak Mali Müşavir veya diğer yetkilileri aşağıdaki adımları takip ederek yetkilendirebileceklerdir. 1 nci Aşama,  https://mersis.gtb.gov.tr/  adresine e devlet şifresi ile giriş yapı nız 2 nci Aşama; Yetkilendirme köprüsünü tıklayınız 3 ncü Aşama; işlem yapacağınız firmayı arayınız. Sadece yetkili olduğunuz firmalar çıkacaktır Son aşamada yetki vereceğiniz kişinin TC ve Kimlik nosuna ihtiyacınız olacak. Yetki başlangıç ve bitiş sürelerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.

E Arşiv Fatura Sorgulama Ekranı

E fatura ve e Arşiv mükellefiyeti bulunmayan Mükelleflerin kendileri adına kesilen e arşiv faturalarını kontrol edebilecekleri bir ekran interaktif vergi dairesinde açılmıştır. Mükelleflerin aylık periyotlarda sorgulama yapmalarını tavsiye ediyoruz. Sorgulama nasıl yapılır. 1) Gelir İdaresinin anasayfasında http://www.gib.gov.tr/ interaktif vergi dairesi butonu 2) şifre giriş ekranı, vergi dairesi şifreleri ile giriş yapılır şahıs işletmeleri edevlet şifresi ile de girebilir. 3) açılan menüde sorgulamalar ---> adıma düzenlenen e arşiv faturaları ve tarih aralığı seçimi 4) sonuç adınıza kesilen e arşiv faturanın listesi yeralacaktır.