6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64 /3. maddesine göre; YEVMİYE DEFTERİ’NİN KAPANIŞ ONAYI (TASDİKİ); İzleyen faaliyet döneminin (hesap döneminin) altıncı ayının sonuna kadar yapılması gerekir.
2023 Yılı defterleri için kapanış onayının son günü, (Normal hesap dönemlerinde) 30 HAZİRAN 2024 dür.
Yevmiye Defteri Tutan; Anonim Şirketler, Limited şirketler, İş Ortaklıkları, Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler. Adi komandit şirketler, Kooperatifler, Dernek ve Vakıfların İktisadi işletmeleri, Bilanço esasına göre defter tutan Gelir Vergisi mükellefleri, Kolektif Şirketler, Adi ortaklıklar, (Bilanço esasına göre defter tutan) Yevmiye defterinin kapanış onayını (tasdiki) yaptırması gerekir.
TTK Hükümlerine göre yevmiye defterine kapanış onayının (tasdikinin) yapılmaması halinde idari para cezası uygulanır.
TTK’nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince “Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması” nedeniyle her bir defter ve işlem için 2024 yılında 49.276 TL idari para cezası uygulanabilecektir.
Kapanış onayı yapılmamış defterler ticari davalarda delil olarak kabul edilmez.
DEFTERLERİN SAKLAMA SÜRESİ
Defter tutmak zorunda olanlar, tutmuş oldukları defterlerle bu defterlere kayıtta esas alınan tüm belgeleri ilgili bulundukları yılı izleyen takvim yılından başlamak üzere 5 yıl süre ile saklamak zorundadırlar. (VUK.md.253)
Bu süre 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası(11) Kanununda özel işyerleri için10 yıl, kamu idareleri için otuz yıl, tasfiye ve iflâs idaresi memurları ise görevleri süresince olarak belirlenmiştir. (5510 md.86/2)
6102 sayılı TTK’nın 82. maddesinde ise ticari defter ve belgeleri saklama süresi, son işlem tarihinden itibaren 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Yorumlar