Ana içeriğe atla

Oda Aidatı Nedir Ne Zaman Ödenir

 


Her şirket bir veya birkaç ticaret odasına kayıt yaptırabilir. Her üye bağlı bulunduğu odaya bir maktu bir de munzam aidat olmak üzere iki tür aidatı ödemekle yükümlüdür. 


İlgili yılda, yıllık aidat için farklı derece ve tarifelerde, munzam aidat için ise önceki yılın Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannameleri esas alınmaktadır.

Yıllık Aidat

  • Üyenin oda veya borsaya kaydı sırasında ödemekle zorunlu olduğu ücrete kayıt ücreti ve her yıl için ödeyeceği aidata yıllık aidat denilmektedir.
  • Kayıt ücretinin alındığı yıl için ayrıca yıllık aidat alınmamaktadır. Ancak kaydı silinmek suretiyle oda veya borsadan ayrılanların tekrar kaydedilmeleri halinde, aynı yıl içinde dahi olsa yeniden kayıt ücreti alınmaktadır.
  • Birden fazla odaya kayıtlı bulunan üyeler, bu durumu belgelendirmek şartıyla kendileri için belirlenmiş bulunan kayıt ücreti ve yıllık aidat miktarlarının yarısı kadar ödeme yapmaktadırlar.
  • Şubelere kayıtlı olan üyeler, bu maddede belirlenen kayıt ücreti ve yıllık aidatın yarısı kadar ödeme yapmaktadırlar.
  • Yıllık aidat firmaların sermaye ve özvarlık toplamları üzerinden hesaplanmaktadır.
  • Kayıt ücreti ve yıllık aidat miktarları, belirlenecek dereceler üzerinden ve tarifelere göre tespit olunmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2024 Yılı İstihdam Garantili Nitelikli Genç Yazılımcı Yetiştirme Destek Programı (GENÇİS)

  Gençlerin nitelikli istihdamını artırmak amacıyla başlatılan "Genç İstihdamı Projesi" ile yazılım sektöründe 35 yaşından gün almamış 178 genç, yeni kariyer fırsatları ile buluşacak. Proje Kapsamı ve Hedef Kitle: • Uygun Başvuru Sahipleri: o TR51 Bölgesinde (Ankara) ve 2023 yılında deprem nedeniyle olağanüstü hâl ilan edilen illerde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ) ikamet edenler. o 35 yaşından gün almamış olanlar. o Üniversitelerin sayısal veya eşit ağırlık puan türü ile öğrenci kabul eden dört yıllık (lisans) veya üstü bölümlerden ya da 2 yıllık bilişim alanıyla ilgili bölümlerden mezun olanlar. Eğitim Detayları: • Eğitimler, senkron (canlı) çevrim içi ortamda gerçekleştirilecektir. • Yararlanıcıların eğitimlerin en az %90’ına katılım sağlaması zorunludur. Projenin Bütçesi ve Destek Tutarı: • Toplam Bütçe: 11.132.874,72 TL • Destek Tutarı: Kişi başı 62.544,24 TL • Ajans Faiz Destek Oranı: %100 Baş

Kadın Girişimcinin Kadın İstihdamına Destek

  Projenin Mali Destek Miktarı Ne Kadardır Proje kapsamında mali desteğe hak kazanan işverenlere verilecek destek miktarı, bir işçinin işverene olan toplam maliyetinin %65’ini geçmemek üzere, net asgari ücret tutarına kadardır (2024 yılı için bu tutar 15.925 TL). Bir işçinin işverene toplam maliyeti için baz alınan tutar ise asgari ücrettir. Proje uygulama süresince, ortalama 2.100 kadın işverene 8 ay süreyle mali destek verilecektir. Başvuru rehberi

Esnaf Kurye Mükellefiyet Açılışı

Esnaf Motor Kurye Mükellefiyet Açılışı Esnaf Kurye Genç Girişimci (Bağkur ve Vergi) Desteği,  Esnaf Kurye KOSGEB Girişimci Desteği Günümüzde artan terndlerden biri de online alış veriş ve evlere teslim uygulamalarıdır. Getir, trendyol go, yemeksepeti, banabi gibi bir çok online satış siteleri ve ayrıca çalışan kuryeler mevcuttur. Motor Kurye olmak için kurumların özel şartları olmakla birlikte her kurye kendine ait bir şahıs işletmesi kurarak kendi vergi sistemine dahil olmak zorundadırlar. Bu yazıda kısaca motor kuryelere iş kurmak için adım adım tarif yapılacaktır. KAZANCINIZ Genç girişimci istisnası ile bir yıl bağkur ve üç yıl gelir vergisinin ikinci dilimine) kadar gelir vergisi istisnasından yararlanabilirsiniz. KOSGEB Girişimcilik Desteği ile 10 bin TL + 10 bin TL + kuruluş desteği HİBE alabilirsiniz. Mükellefiyet açılışı,  Genç girişimci desteği  KOSGEB desteği süreçleri  için Müşavirlik ofisimizle iletişime geçiniz